Skip to main content

Ljubljana, 8. 4. 2023

V medijih je odjeknila novica (https://www.rtvslo.si/crna-kronika/kibernetski-napad-na-ministrstvo-za-zunanje-in-evropske-zadeve/664083), da je bil na Ministrstvo za zunanje zadeve izveden kibernetski napad. Kasneje se je izkazalo, da so bila napadena tudi zunanja ministrstva in diplomatske mreže večine članic Evropske unije.

V branje vam ponujamo tudi pogled etičnega hekerja, ki je mnenja, da so za napadom na MZZ dobro usposobljeni in državno sponzorirani hekerji: https://www.rtvslo.si/crna-kronika/eticni-heker-kibernetski-napad-na-mzz-so-izvedli-zelo-usposobljeni-napadalci/664190

Kdo stoji za kibernetskimi napadi, o kakršnem so poročali na MZZ-ju, je težko ugotoviti. Tovrstne napade pogosto izvajajo zelo dobro usposobljeni hekerji, ki so lahko sponzorirani s strani »neprijateljskih« držav.

Dejstvo, da se hekerji lahko prebijejo mimo kibernetskih zaščit suverenih držav in so pri tem še celo več časa neodkriti, je zelo zaskrbljujoče, saj to pomeni, da se v sisteme podjetij in posameznikov lahko prikradejo s še toliko večjo lahkoto.

Predvsem je tukaj potrebno opozoriti, da:

se hekerji lahko izmuznejo preventivnim ukrepom in varovanju na najvišjih ravneh,

so hekerji lahko v vaših sistemih prisotni več dni, tednov ali celo mesecev.

 

Če je cilj napadalcev odkrivanje tajnih informacij in dokumentov ali kraja intelektualne lastnine, je cilj dosežen že v trenutku, ko napadalci do takšnih podatkov lahko dostopajo in jih presnamejo.

Če pa je cilj napadalcev žrtvi povzročiti še veliko škodo, tako da se podatke zašifrira ali uniči, pa je nujno potrebno, da imate imutabilne in zrakotesne varnostne kopije kritičnih podatkov.