Skip to main content

20.3.2023 je bila v ČRNI KRONIKI na RTVSLO 2 predstavljena problematika oz. nevarnost kibernetskih groženj in napadov.

https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174944535?s=tv

Kibernetskim napadom se dandanes prav nihče ne more izogniti. Če imate telefon ali vsaj en spletni poštni predal, sploh ni vprašanje, ali ste morebitna tarča spletnih napadalcev, samo vprašanje časa je, kdaj boste.

Število napadov narašča po pogostosti in škodi.

Danes skorajda ni večjega podjetja, ki dela prihodkov ne bi vlagal v zaščito svojih informacijskih sistemov. Sistem razmeroma lahko nadomestimo, podatki pa so lahko za vedno izgubljeni. Zato vas že na začetku opozarjamo: poskrbite za varnostne kopije svojih podatkov.

Kibernetskih napadov je vedno več. Motiv večine: v čim krajšem času pridobiti čim več finančnih ugodnosti. Gre za »posel«, ki letno po svetu povzroči na milijone in milijone evrov škode, napadalcem pa ob uspešnem napadu prinese visoka izplačila.

Najbolj dobičkonosni so tako imenovani ransomware napadi ali napadi z izsiljevalsko programsko opremo. Ta se v sisteme in omrežja napadenega naseli lahko tudi za več tednov ali celo mesecev. Ob pravem trenutku pa napadalec zašifrira kritične podatke, do katerih je ponoven dostop možen le s šifrirnim ključem, ki je v lasti napadalca.

SI-CERT ugotavlja, da se kibernetska varnost poslabšuje. Leta 2021 so zabeležili slabih 3200 napadov, kar predstavlja skoraj 15-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej. Med incidenti izstopajo phishing napadi. Ti so se v primerjavi z letom prej povečali za skoraj 37 odstotkov, skupno pa so jih med prijavami zaznali kar tretjino. Gre za eno izmed najstarejših vrst spletnih napadov. Velik delež incidentov predstavljajo tudi zlonamerne kode, trojanski konji, ki okužijo računalnik in ukradejo shranjena gesla in digitalna potrdila. Ti se najpogosteje širijo v priponkah in so navadno prvi korak pri nepooblaščenem dostopu do omrežja podjetja z okužbo računalnika zaposlenega. Druga vrsta zlonamernih kod so izsiljevalski virusi, pri čemer so tarča kibernetskih zločincev podjetja. Ta so namreč za dešifriranje datotek praviloma pripravljena plačati več kot posamezniki. Najboljše napotke za zaščito pri uporabi spleta najdete na strani www.varninainternetu.si

Žrtve napadov so tako velika kot mala podjetja in posamezniki. Največkrat je za uspešen ransomware napad kriva nepozornost, nevednost ali naivnost žrtve (posamenznika, zaposlenega), ki s svojimi ravnanji ali neravnanji omogoči dostop v informacijske sisteme.

Zato je pomembno, da se, predvsem v podjetjih, zaposleni izobražujejo o kibernetskih nevarnostih. Podjetja imajo večinoma vzpostavljene določene preventivne ukrepe proti in za zaznavanje kibernetskih napadov, vendar pogosto precenjujejo svojo odpornost na napade.

Kljub temu, pa zaradi nepopostljivosti in vedno bolj prepričljivih in sofisticiranih napadov, prihaja do uspešnih napadov in velikanske škode o kateri beremo v medijih.

Edino upanje za nemoteno poslovanje podjetja in obnovo podatkov, so zdrave in čiste varnostne kopije. Klasični sistemi varnostnega kopiranja so sicer dobrodošla rešitev, a je obnova podatkov iz takšnih varnostnih kopij lahko rizična, saj se napadalci vedno bolj fokusirajo tudi na sisteme za varnostno kopiranje. Zato je pomembno, da imate svoje varnostne kopije ločene od primarnih sistemov, jih redno pregledujete in obnavljate. Vaja in praksa je odgovor za primer napada. Bodite pripravljeni, ko – in ne če –  se ta dejansko zgodi.

 

Kako lahko najbolje zaščitite svoje podatke, ki so nepogrešljivi za vas osebno ali za poslovanje vašega podjetja?

Zadnja linija obrambe so zdrave varnostne kopije, ki jih lahko obnovite v nekaj urah – ne dneh; in to že z nekaj kliki.

To vam omogoča Cloudbackup.si, ki vam ponuja all-in-one rešitev varnostnega kopiranja in obnove podatkov (Disaster Recovery as a Service).

Varna in stroškovno učinkovita zaščita poslovnih podatkov v oblaku z Druvo.

Povprašajte nas kako lahko zaščitite svoje poslovne podatke in jih brezskrbno obnovite v primeru uničenja ali napada.

www.cloudbackup.si

TEL: 051/200-025